Pagina wordt geladen ...

Voorbereiden op de laatste levensfase

In Drenthe heeft slechts 14% van de 70-plussers hun levenseinde-wensen vastgelegd bij de huisarts. Heeft u er al wel eens over nagedacht? Bent u voorbereid op uw laatste levensfase? 

Waarom bereiden we ons wel goed voor op belangrijke gebeurtenissen in ons leven, maar vaak niet of nauwelijks op onze laatste levensfase? Bij een huwelijk, het kopen van een huis of de geboorte van een kind vinden we het normaal dat we allerlei voorbereidingen treffen. Datzelfde zou dan toch ook moeten gelden voor onze dood? Natuurlijk is de dood geen gemakkelijk onderwerp. Praten over de dood is vaak nog een taboe. Toch weten we allemaal dat er ooit een einde aan ons leven zal komen. En juist dan zijn er nog allerlei belangrijke keuzes te maken. Door die nu al in kaart te brengen en goed te regelen, ontstaat er later rust. Rust bij uzelf, maar ook bij uw naasten en bij mensen die werken in de zorg.

Waarom nu al nadenken?

Publiekscampagne

Dit jaar en volgend jaar wordt er door de HZD (Huisartsen Zorg Drenthe) en de Drentse huisartsen onder andere gewerkt aan een project waarin ze – samen met de patiënt – streven naar de beste kwaliteit van leven. Om bewustwording en zelfregie bij Drentse inwoners te vergroten, starten ze de campagne: ‘Voorbereiden op de laatste levensfase’. We willen in de komende twee jaar bereiken dat meer Drentse inwoners gaan nadenken over hun laatste levensfase. Niet alleen ouderen, maar ook mensen die lijden aan een chronische of terminale ziekte. Voor deze campagne is een website gelanceerd: www.voorbereidinglaatstelevensfase.nl of klik hier voor de flyer.

Het project 'Voorbereiding Laatste Levensfase' is een samenwerking van de Drentse ziekenhuizen, Drentse huisartsen, verpleeghuizen, wijkverpleging en welzijnswerk. We werken met elkaar samen in drie netwerken: Alliantie Drentse Zorg met Ouderen, Netwerk Dementie Drenthe en Netwerken Palliatieve Zorg Drenthe-Steenwijkerland. Samen maken wij ons sterk om inwoners van de provincie Drenthe te bewegen zélf de regie te nemen op de voorbereiding van hun laatste levensfase. De regie voeren betekent wat ons betreft, dat er weliswaar meerdere partijen betrokken zijn bij het gesprek over de laatste levensfase, maar dat slechts één persoon de touwtjes in handen heeft, namelijk degene over wiens laatste levensfase het gaat: dat bent u zelf!

"Via de publiekscampagne die volgend jaar meer aandacht krijgt, willen we Drentse inwoners stimuleren om na te denken over hun wensen in de laatste levensjaren. We hopen dat ze hierover in gesprek gaan met hun naasten en hun huisarts. Tijdens corona zijn we erachter gekomen dat veel nabestaanden niet wisten wat hun partners of familieleden eigenlijk hadden gewild. En dan is het te laat! Alles wat je nu kunt regelen voor later, geeft mensen om je heen meer houvast. En geeft jezelf meer rust. Dat is het idee." 

 

 


bel ons Bel ons op 0528 22 00 00 | Voor spoed bel met 0528 22 00 07