Pagina wordt geladen ...

Een digitaal vaardiger Drenthe = een gezonder Drenthe

Het inzien van je medische gegevens via een patiënten portaal, informatie zoeken op thuisarts.nl of een videoconsult met je huisarts. Er zijn steeds meer digitale mogelijkheden voor mensen om hun eigen gezondheid te monitoren en te regelen. Ook de communicatie met zorgaanbieders verloopt steeds vaker digitaal en steeds meer praktijken zetten in op het verhogen van het gebruik van hun portaal. Maar een grote groep mensen heeft onvoldoende basisvaardigheden om daarmee aan de slag te gaan of weet niet wat je eraan kunt hebben. Terwijl zij relatief vaker zorg nodig hebben en kunnen profiteren van de digitale mogelijkheden.

Eén op de vier Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen, beoordelen en gebruiken van informatie over gezondheid. Daar komt bij dat bijna 20% van de mensen boven de 12 jaar beperkte digitale vaardigheden heeft. Zij hebben moeite met het gebruik van computers en internet en dus ook met digitale zorg en patiënten portalen. Onderzoek laat zien dat er een duidelijke samenhang is tussen beperkte gezondheidsvaardigheden, beperkte digitale vaardigheden en een slechtere gezondheid.

Daarom is er een samenwerking tot stand gekomen tussen de Drentse huisartsen en de bibliotheken in Drenthe.

Onderdeel van deze samenwerking is bijvoorbeeld dat er cursussen, inloopspreekuren en digitale weken worden georganiseerd. Zo leert iemand bijvoorbeeld hoe je veilig inlogt in en patiënten portaal en wat je daar zelf kunt regelen. Hierdoor kunnen meer mensen digitale diensten gebruiken en weten zij waar ze terecht kunnen met vragen.

Geïnteresseerd in het aanbod van de bibliotheek? Kijk op de website van de bibliotheek: www.bibliotheekhoogeveen.nl of geef het aan bij de huisarts, praktijkondersteuner of assistent. U kunt dan door een van de medewerkers worden verwezen zodat de bibliotheek contact met u opneemt.


bel ons Bel ons op 0528 22 00 00 | Voor spoed bel met 0528 22 00 07