Pagina wordt geladen ...

Pneumokokkenprik

Het kan zijn dat u naast de uitnodiging voor de griepprik ook een uitnodiging heeft ontvangen voor de pneumokokkenprik. Pneumokken zijn bacteriën waar je (erg) ziek van kan worden. Je kunt er bijvoorbeeld een longontsteking, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking van krijgen. Mensen van 70 jaar en ouder worden sneller en erger ziek van pneumokokkeninfecties. De Gezondheidsraad heeft daarom geadviseerd om met voorrang alle mensen van 70-79 jaar te vaccineren. Er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom wordt in 2020 iedereen die geboren is tussen 1941 en 1947 uitgenodigd voor een gratis pneumokokkenprik.

Waarom worden mensen na hun 79e jaar niet meer gevaccineerd?

Op oudere leeftijd vermindert de werking van het afweersysteem. De werkzaamheid van vaccins neemt daarom ook met de leeftijd af. Daarom geeft de vaccinatie bij mensen boven de 80 jaar maar weinig bescherming en worden zij niet uitgenodigd.

Waarom zou ik een pneumokokkenprik nemen?

  • Verkleint de kans dat u een (ernstige) pneumokokkenziekte krijgt.
  • Verkleint de kans dat u eerder overlijdt door (de gevolgen van) een ernstige pneumokokkenziekte.
  • De pneumokokkenprik geeft weinig bijwerkingen en is een veilig vaccin.

Welke bijwerkingen kan de pneumokokkenprik hebben?

De plaats van de prik op uw arm kan de eerste dag pijnlijk, rood of dik zijn. Ook kunt u net als na elke andere vaccinatie last krijgen van lichte koorts en spierpijn. Dit gaat meestal binnen 1 tot 2 dagen over. Deze reacties ontstaan doordat het lichaam bezig is met het opbouwen van afweer. De reacties zijn dus een signaal dat het vaccin werkt. Ernstige bijwerkingen, zoals een ernstige allergische reactie, komen zelden voor.


bel ons Bel ons op 0528 22 00 00 | Voor spoed bel met 0528 22 00 07